Kulturhelg

Det finns många fina B&B på Österlen.

Stjärnegården är inte ett B&B, utan ett författarhem som vissa helger håller öppet hus för Böcker&Berättelser. 

Stjärnegården är en klassisk Skånelänga med en charmig kullerstens innergård, men modernt renoverad med fem fräscha dubbelrum med egna badrum, många soffor att välja mellan i vardagsrum och författarens bibliotek och ett kök som bjuder på hembakat bröd, mycket grönt och mycket närodlat. Riklig hemlagad frukost ingår alltid.

 

Förutom rum och frukost och frihet att lägga upp ditt besök som du vill, får Du något extra: Ett tema, ett möte med en författare eller konstnär, ett samtal, en god gemensam middag.

Som författare vill jag bjuda in till intima samtal om text, konst, liv. Vi möts i små grupper, högst 10 personer per gång.

Samtidigt skall Du som gäst kunna vara fri att njuta av landskapet, naturen, utflykter, restauranger. Och kunna stanna kvar ett par nätter för att njuta och utforska mer.

Beskrivning av helgen

Du som bor på Österlen kan köpa föredrag-middag-samtal-paket för 325:- anmäl dig via e-post!

 

Du anländer på fredagen mellan 12.00- 17.00

Klockan 17.15 samlas vi för en kort presentation av helgen och varandra.

Därefter är Du fri att tillbringa din tid hur Du vill fram till lördag klockan 17.00, då du får möta helgens kulturgäst; en välkänd författare, musiker eller konstnär. Efter föredrag och samtal äter vi gemensam trerätters middag med vin tillsammans med vår gäst, därpå följer ytterligare samtal för den som vill i de många sofforna i det rymliga vardagsrummet.

Söndagen tillbringar Du som du vill, Du får behålla rummet extra länge, till klockan 18.00. Möjlighet finns att köpa till två extranätter.

Du anmäler Dig genom inbetalning av anmälningsavgift på 1500:- till postgirokonto 435 95 97 -4.

Ange noga avsändarnamn vid inbetalning samt sänd mejl med personuppgifter och vilken helg  du anmält dig till info@skrivarpensionat.com. Anmälningsavgiften återbetalas endast vid inställelse från arrangörens sida. Resterande avgift faktureras. Vid avanmälan en vecka innan helgens start betalas fullständig avgift.

Pris

2 nätter i dubbelrum med frukost samt tre rätters middag med vin och föredrag med samtal: 4250:- för två personer, 

I enkelrum : 3850:-

2 extranätter : 1800:-

Kulturhelg 1

Fredagen den 14 april- Söndagen den 16 april

(köp till två extra B&B- nätter).

Påsk och den berömda Konstrundan på Österlen.

Möt den kända skulptören Lena Lervik som under ett långt konstnärsliv undersökt det moderliga och det kvinnliga i konst & liv & samhälle & historia.  En ny bok  som diskuterar Lena Lerviks konst har just publicerats:

Madonna följer den nutida kvinnans rötter i mytologi, politik och historia. Det fanns en tid då talet 13 var en kvinnlig symbol, ett lyckotal, ormen en kraftsymbol förknippad med den kvinnliga gudomen och då fredagen var en lyckodag, bästa dagen för giftermål. Genom konstnären Lena Lerviks skulpturer gestaltas en dold berättelse i ord och fotografi. Hennes sökande bakåt i historien liknar en upptäcktsresa. Här framträder en jordad madonna, en fast förankrad modersbild.

 

Lena Lervik har sin ateljé i Skinnarviksbergen i Stockholm, men har tillbringat många somrar i huset mitt emot Vitaby Kyrka på Österlen.

Kulturhelg 2

Fredagen den 2 juni – Söndagen den 4 juni

Pingst på Österlen, vackrare kan det inte bli!

Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Jag, Anita Goldman, författare och Stjärnegårdens ägare, har precis kommit ut med en bok om Jerusalem; Jerusalem & jag. Det är en högst personlig med ändå lärd bok om mitt möte med den uråldriga Staden, men också om författare, poeter och profeter som skrivit i Jerusalem. 

Samma helg som vi möts uppmärksammas i Jerusalem 50-årsdagen av Stadens återförening. Vi talar politik, hopp, tro och Helighet. Kan en Stad vara helig och hur? Kan det någonsin bli Fred i Jerusalem? Och vem har hört Jerusalems kvinnliga röster?

 

Anita Goldman har levt i Jerusalem i tjugo år, mångårig skildrare av israeliskt samhällsliv och kultur som välkänd författare och kulturjournalist för Dagens Nyheter, Expressen och tidigare Aftonbladet. Har även skrivit en rad böcker som tar sin utgångspunkt i biblisk och israelisk kultur. 

Kulturhelg 3

Fredagen den 14 juli - söndagen den 16 juli

Mitt i sommartid möter vi författaren Cilla Naumann som kommer och talar om sin prisade roman "Bära barnet hem”. Det är en bok som utmanar många farliga förenklingar kring adoption, moderskap och familjeband. Författaren blandar det fiktiva med det sjävupplevda och  tar modigt upp svåra frågor som vem som har rätt till ett barn; den som fött det eller den som älskar och tar hand om det? Och om det ojämlika förhållandet mellan kvinnan från Stockholm som hett önskar ett barn och den biologiska modern i Bogota.

Inför denna kulturhelg rekommenderar vi varmt deltagarna att förbereda sig genom att läsa romanen i förväg. Då kan vi ha ett mycket mer djupgående och spännande samtal.

Eftersom det är mitt i sommaren erbjuds dessutom inte två utan fyra extranätter för den som vill utöka kulturhelgen med semesterdagar på sköna Österlen.

 

Cilla Naumann är född 1960 och bosatt i Stockholm, men har sitt sommarviste på Österlen. Ett flerftal av hennes uppmärksammade romaner har norminerats till Augustpriset.